Gönderen Konu: Yabancı Türkologlar  (Okunma sayısı 27710 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Yabancı Türkologlar
« : 15 Ekim 2011 »
Joseph de Guignes, Thomsen, W.Radloff, E.Chavannes, W.Bang, R.Grousset, W.Eberhard (Sinolog), Laszlo Rasonyi önde gelen Türkologlardır.

Liste daha da genişletilebilir. Türkiye'deki "hakim zihniyet", bu değerli bilimadamlarının eserlerini yok saymakta, bu eserlerin geniş kitlelere ulaşmasını istememektedir!

Bu bilimadamlarının çalışmalarının yeni baskıları yapılmalı, ayrıca internet üzerinden kolaylıkla erişilebilecek bir duruma getirilmelidir.

Her Türk, bu ünlü Türkologların çalışmalarından faydalanabilmelidir.
Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı İsmail İpek

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 663
Ynt: Yabancı Türkologlar
« Yanıtla #1 : 15 Ekim 2011 »
Türkiye'deki "hakim zihniyet" Türk olmadığı için böyle kandaşım.



Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2182
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: Yabancı Türkologlar
« Yanıtla #2 : 16 Ekim 2011 »
Türk Târihi ve Türk Dili Üzerine Çalışmış Olan Büyük Âlimler

https://www.hunturk.net/forum/index.php?topic=3230.0

23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!

Çevrimdışı KUTLUG

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 25
Ynt: Yabancı Türkologlar
« Yanıtla #3 : 18 Ekim 2011 »
Türkologlar çoğunluk ile Macaristandan çıkmaktadır.

Bazılarını örnek verebilirim ;

Gyula Nemeth
Ignác Kúnos
Aurel Stein
Gal Timea
İstvan Mandoky Kongur (Kıpçak Türküdür)
Prof. Dr. György Hazai

İtalyan Türkologlardan Anna Masala örnek olarak gösterilebilir..Aklıma gelenleri bu başlık altına ilave edeceğim.

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Yabancı Türkologlar
« Yanıtla #4 : 18 Ekim 2011 »
Teşekkürler

Macar Türkolog Laszlo Rasonyi'yi ben de belirtmiştim. Ancak benim vurgulamak istediğim:

Alıntı
Liste daha da genişletilebilir. Türkiye'deki "hakim zihniyet", bu değerli bilimadamlarının eserlerini yok saymakta, bu eserlerin geniş kitlelere ulaşmasını istememektedir

Gyula Nemeth'in eserleri Türkçeye kazandırılmıştır ama diğerlerinin eserleri Türkçeye çevrilmiş midir? Herhangi bir Türk vatandaşı onların eserlerini bugüne kadar okumuş mudur? Faydalanabilmiş midir?

Bu bilimadamlarının eserleri "hakim zihniyet" tarafından yok sayılmaktadır! Değiştirilmesi gereken budur. Bu bilimadamlarının hayatı ve eserleri okullarda da öğretilmelidir. Yoksa bir-iki profesörün, bir-iki tarihçinin bu bilimadamlarının eserlerini ezbere bilmesi birşey ifade etmez! Bu eserler milyonlarca insana ulaştırılmalıdır!

Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı KUTLUG

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 25
Ynt: Yabancı Türkologlar
« Yanıtla #5 : 18 Ekim 2011 »
Ülkede "Milli Benlik" vücuda gelip milyonları- Kıbrıs Harekatı öncesinde olduğu gibi- meydanlara dökmedikçe "hakim zihniyet" varlığını şu ana kadar olduğu gibi devam ettirecektir..   

Çevrimdışı Çağrıbey

  • [GÖKBÖRÜ ANKARA]
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2148
  • Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!
Ynt: Yabancı Türkologlar
« Yanıtla #6 : 18 Ekim 2011 »

Prof. Dr. György Hazai'ye ilaveten:
Prof. Dr. Armin Basarsak
Prof. Dr. Hendrik Boeschoten
Prof. Dr. Lars Johanson
Prof. Dr. Marcel Erdal
Prof. Dr. Robert Dankoff
gibi isimlerde Türkoloji alanında adı ilk akla gelen Türkoloğlardır.

Çevrimiçi Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2234
Ynt: Yabancı Türkologlar
« Yanıtla #7 : 18 Ekim 2011 »
Benim nazarımda Türkoloji bilimin kurucusu ve sistematik manada ilk Türkolog "Divan-ı Lügat'ül Türk" adlı eşsiz eseriyle Uluğ Bilge Kaşgarlı Mahmut'tur.
Türkoloji alanında yapılan hiç bir çalışma, henüz, Uluğ Bilge Kaşgarlı Mahmut'u aşamamıştır.

TTK.
Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!

Çevrimiçi Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2234
Ynt: Yabancı Türkologlar
« Yanıtla #8 : 18 Ekim 2011 »
Benim nazarımda Türkoloji bilimin kurucusu ve sistematik manada ilk Türkolog "Divan-ı Lügat'ül Türk" adlı eşsiz eseriyle Uluğ Bilge Kaşgarlı Mahmut'tur.
Türkoloji alanında yapılan hiç bir çalışma, henüz, Uluğ Bilge Kaşgarlı Mahmut'u aşamamıştır.

TTK.
Tabii bir hakkı teslim etmek gerekirse "Göktürk Kitabeleri"nin çözülmesi Türkoloji alanında Kaşgarlı Mahmut'tan sonra açılmış en önemli çığır olarak görülmelidir.

TTK
Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!

Çevrimdışı Çağrıbey

  • [GÖKBÖRÜ ANKARA]
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2148
  • Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!
Ynt: Yabancı Türkologlar
« Yanıtla #9 : 18 Ekim 2011 »
Bu güzel ve yararlı konuya katkı yapması dileğiyle ben de Türkoloji'nin tarihi süreciyle ilgili aşağıdaki yazıyı otağa asarak Türkçülerin istifadesine sunmak istedim.

Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayan!
Saygılarımla...
Çağrıbey.

TÜRKLÜKBİLİM (TÜRKOLOJİ)

Türkoloji, (=Osm. Türkiyat, Fr. Turcologie, Alm. Turkologie, İng. Turkology; Türklükbilim, Türklük Bilgisi), Türklerin tarihini, dilini, edebiyatını, etnografyasını inceleyen bilim dalıdır.

Türkolojinin ilk eseri, Karahanlı çağında yazılmış olan dil, edebiyat, etnografya konularında verdiği bilgilerle büyük bir araştırma ürünü olan Divanü Lügati’t-Türk’tür. ilk Türkolog da bu sözlüğü düzenleyen Kaşgarlı Mahmud sayılmaktadır.

Türkolojinin tarihi, Türklerin Avrupalılarla ilk temasına kadar uzanır.
Avrupalılar, Hunların Avrupaya ayak basmasıyla bu yeni tanıdıkları halkın dilini, kültürünü öğrenmek amacıyla IV. Yüzyıldan itibaren bu alanda çalışmalar yapmışlardır.
Özellikle Osmanlılar zamanındaki savaşlarda esir düşen askerler Türk dili ile ilgili ilk eserleri yazmışlardır. Bunlardan ilki Niğbolu muharebesinde Yıldırım Bayezıt’a esir düşen Alman Hans Schiltberger’in yazdığı Reisebuch 1396 (Yayımlanışı 1460) (=Seyahatname) adlı eserdir. Burada, birtakım Hrıstıyan dualarının Türkçeleri verilmiştir. Bu Codex Cumanicus’tan sonra Avrupa’da basılan ilk Türkçe eserdir.
Daha sonra Filippo Argentini’nin 1533’te yazdığı Regola del Parlara Turcho adlı eseri de batıda Türkçe üzerine yazılmış ilk eserler arasında yer alır.
1612’de Alman hümanist bilgini Hieronymus Megiserus (veya tanınmış adıyla Megiser), Institutiones Lingvae turcicae libri quatuor adlı Türkçe grameri yayımlamıştır.
Daha sonra, F. Meninski (1623-1698)’nin Thesaurus Linguarum Orientalium Turcicae, Arabicae, Persicae adlı grameri ve Lexicon Turcico-Arabico-Persicum.. et Grammaticam Turcicam adlı sözlük ve grameri Türkoloji alanında önemli bir dönüm noktası sayılır.

1709’da Poltava Savaşı’da Ruslara esir düşen İsveçli Teğmen J. Von Strahlenberg, Sibirya’ya sürülmüş ve orada kaldığı süre içinde buradaki Türk lehçelerini öğrenmiş ve incelemiş, Türkçe ile diğer Altay dilleri arasındaki yakınlıklara işaret etmiştir.
Türkçenin Fin ve Macar dilleriyle akraba olduğunun tespit edilmesiyle bu uluslardan araştırmacıları Türkoloji alanına yöneltmiştir.

Daha sonra Rus arkeolog N.M.Yadrintsev, Orhun Yazıtlarını bulmuş ve tanıtmış; Danimarkalı filolog Vilhelm Thomsen bu yazıtları okumuş (1893), böylece Türkçenin ilk yazılı belgelerinin gün ışığına çıkmasıyla Türkoloji çalışmaları daha da hızlanmıştır.

Diğer taraftan bu yüzyılın başında Doğu Türkistan’daki Turfan bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda batılı bilim adamları O. Donner, Klementz, A. Stein, Albert von Le Coq, P. Pelliot tarafından Uygur Türklerine ait çok önemli sayıda belge bulunmuştur. Böylece Türk dilinin hem Köktürk hem de Uygur dönemine ait bilgi ve belgelerinin bulunmasıyla Türkoloji, Altayistikin en zengin belgelere dayalı dili olarak Altayistlerin gündemine girmiştir.

Diğer yandan, Orta Asya ve Orta Doğu’yla ekonomik ve siyasi ilişkileri olan batılı devletler, bu bölgeleri ve bu bölge halklarını tanıyabilmek için Türkoloji araştırmalarına destek verdiler.

Rusya’daki Türk asıllı toplululuklardan –özellikle Kazan Tatarları ve Azerbaycan Türkleri- yetişen bilim adamları Türkolojiyle ilgili önemli çalışmalar yaptılar. Bunların bir kısmı daha sonra Avrupa’da ve Türkiye’de çalışmalarını sürdürdüler (Z. Velidi Togan, Reşit Rahmeti Arat, Ahmet Caferoğlu, Sadri Maksudi Arsal, Ahmet Ağaoğlu...)

Avrupa üniversitelerinde Türkolojiyle ilgili enstitüler ve kürsüler kurulmaya başlandı.
Bu arada Türkiye’de de M. Fuad Köprülü, Türkiyat Enstitüsü’nü kurdu (1924). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bu bölümün kurulmasıyla birlikte Türkoloji araştırmalarının merkezi Türkiye oldu. Daha sonra Türkiye’de bu alanda Ahmet Cafeoğlu, Reşit Rahmeti Arat, Sadettin Buluç, Tahsin Banguoğlu, Mecdut Mansuroğlu, Saadet Çağatay, Hasan Eren, Ahmet Temir, Zeynep Korkmaz, Necmettin Hacıeminoğlu, Faruk Kadri Timurtaş, Muharrem Ergin, Şinasi Tekin, Talat Tekin, Mustafa Canpolat, Ahmet Bican Ercilasun, Osman Nedim Tuna, Osman Fikri Sertkaya, Kemal Eraslan, Nuri Yüce, Mertol Tulum, Emine Naskali-Gürsoy... çalışmalar yaptılar.

Dünyada ilk Türkoloji kürsüsü 1795’te Ecole des Langues Orientales Vivantes’te kurulmuştur.
Rusya’da 1807’de Kazan’da açılan üniversitede Türkçe öğretimi yapılmıştır.
İtalya’da 1723’te Napoli’de kurulan Instito Superiore Orientale di Napoli’de başlamıştır.
1887’de Almanya (Berlin)’da Ausland-Hochschule: Seminar für orientalische Sprachen, adlı okulda, İngiltere’de ise 1906’da School of Oriental Studies’de Türkoloji çalışmaları başlamıştır.

Kazanlı Mirza Kazem Bek, Türk lehçeleri karşılaştırmalı dilbilgisinin temelini atarak Türkoloji alanına katkı sağladı.
Kırımlı Bekir Çobanzade Türk-Tatar dillerini ve Azerbaycan Türkçesini inceledi.
Vilhelm Thomsen, Köktürk yazısını çözerek Türkolojinin Köktürk dönemininin aydınlatılmasına önayak oldu.
Alman Albert von Le Coq, Friedrich Wilhelm Karl Müller, Wilhelm Bang-Kaup Uygur belgelerinin okunuşu ve tasnifini yaptılar.
Annamaria von Gabain, Eski Türkçenin ve Özbekçenin gramerini yazarak bu alandaki dilbilgisi boşluğunu tamamladı.
Alman asıllı Rus Türkolog Wilhelm Radloff, Rusya’daki Türk lehçelerinin karşılaştırmalı incelemesini yaptı ve Türkçenin genel bir sözlüğünü hazırladı.
Versuch eines Wörterbuches der Türk-Dialecte adlı sözlük Türklük biliminin hala vazgeçilmez eserleri arasındadır.
Danimarkalı Vilhelm Grønbech Türk dilinin tarihi sesbilgisinin temelini attı.
Fransız Türkolog Jean Deny, Osmanlı Türkçesinin, Rus Andrey N. Kononov Eski Türkçe ve Özbekçenin, Macar Türkoloj János Eckmann Çağatayca’nın gramerini yazdılar.