Türkçü Turancı Otağ
Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Gelişmiş Arama  
GÖKBÖRÜ TÜRKÇÜ TURANCI DERNEĞİ | GÖKBÖRÜ ULAK | Ulak Posta: soruhunturk [[@]] gmail [.]com

Gönderen Konu: Türk Isimleri  (Okunma sayısı 29086 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Böri

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
Ynt: Türk Isimleri
« Yanıtla #105 : 10 Şubat 2012, 11:23:31 »

"Ana Türkçe" başlıklı yazımda:

Alıntı
Türk Dil Kurumu bugüne kadar "Türkçenin Etimoloji Sözlüğü" 'nü hazırlayamamıştır! Bu TDK'nın en büyük kusurudur!

Bilindiği gibi Sevan Nişanyan'ın "Sözlerin Soyağacı-Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü" adlı bir kitabı ve internet sitesi vardır.

Öncelikle bu site bilimsel midir? Sitede yazılanların % 90'ına yakınının doğru olduğunu kabuletmekle beraber, Sevan Nişanyan'ın iyi niyetle hareket ettiğini düşünmüyorum.

Sevan Nişanyan'ın tamamen Atatürk aleyhtarı "Yanlış Cumhuriyet" adlı bir kitabı vardır. Kendi eşlerine nasıl davrandığı da ortadadır! Türk Dili, bu adama mı kalmıştır?

Ayrıca Türk Dilini çok sevdiği için mi "Sözlerin Soyağacı-Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü" adlı kitabını yazmıştır?

Gerçekleri yazalım: Türk Dilini "ilkel bir dil" olarak görmektedir! Ona göre fakir bir dil olan Türkçe, diğer dillerden çok sayıda alıntı yaparak ayakta kalabilmiştir.

Bir kere Türkçe zengin bir dildir. Mantık yapısı mükemmeldir. İlkel kabile dili değil, Göktürk Kağanlığı'ndan günümüze kadar gelmiş bir dildir! Diller elbette diğer dillerden ve kültürlerden etkilenir. İngilizce; Latinceden, Fransızcadan, Kelt dillerinden, Yunancadan sözcük alınca "normal" oluyor da, Türkçe diğer dillerden sözcük aldığı için neden ilkel bir dil oluyor?

Yukarıda: "Türk Dil Kurumu bugüne kadar "Türkçenin Etimoloji Sözlüğü" 'nü hazırlayamamıştır! Bu TDK'nın en büyük kusurudur!"

diye yazmıştım...

Bunun nedeni Atatürk'ün ölümünden sonra TDK'nın bozulmasıdır... TDK'ya da masonlar, Ermeniler, Yahudiler dolmuştur!

İsimler de veriyorum: İbrahim Necmi Dilmen, Yahudi midir? Mason mudur?

A.Dilaçar, Agop Martayan değil midir? Ermeni değil midir? Masonik "Manevi Cihazlanma Cemiyeti" üyesi değil midir?

Sahte bir "Atatürkçülük maskesi" takmışlardır!

Türkiye Türkçesi ile diğer Türk lehçeleri arasında neden bu kadar farklılıklar bulunuyor derken, Türkiye Türkçesini kimler katletti? , bu da araştırılmalıdır!

"Türkçenin Etimoloji Sözlüğü" 'nü niçin Sevan Nişanyan hazırlıyor da, TDK hazırlayamıyor?

TDK, bunun açıklamasın yapsın! Bugüne kadar akılları neredeydi?

Belirli odaklardan maaşa bağlanan "görevli şahıslar", Türk dilini katletmişerdir! Olay budur! Masalları geçelim...

demiştim...

Türk Dili , Nişanyan'a ait değil ki! TDK yıllar yılı bir etimoloji sözlüğü hazırlamadığı için "Türk Düşmanı" Nişanyan meydanı boş bolmuş, bir sözlük hazırlamış... Olay budur!

Bir kere yazdığım yazıyı anlamadan okumuşsunuz!

Alıntı
Hayret vallahi!

O Çince, bu Arapça, şu bilmem nece, bu ne ya böyle?

Yazılarımda Arapça hiçbir örnek vermedim!

Çince-Türkçe ortak sözcükler vardır. Bu bilimsel olarak bir gerçektir. (Kimin kimden sözcük aldığı tartışmalıdır....)

Alıntı
Sanki bu dünyada Türk diye bir millet, Türkçe diye bir dil yokmuş gibi bir yaklaşımınız var, Böri kardeş!

Ne ilgisi var? Öyle mi dedim?

Hem yazıyı beğenmediyseniz, okumazsınız olur biter! Yazıyı anlayacak olanlar çoğunluktadır!

Sonuç olarak, demagojiyi bırakın! Seyhun-Ceyhun ve Seyhan-Ceyhan'ın Türkçe olduğuna dair "DELİL" gösterin!

Bilimsel delil yoksa niye inanayım?
Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Böri

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #106 : 10 Şubat 2012, 12:43:16 »

Alıntı
Kusura bakmayın ama sizin yazılarınızda sanki Türk'ün ve Türk dilinin başka milletlerin ve dillerin karşısında bir eksiği varmış gibi bir koku var. İnşallah yanlış anlıyorumdur!

Üslubunuz sizi bağlar! Beni değil!

Korece, Japonca, Fince, Kızılderili dilleri, Moğolca ve Sumerce zaten Türkçe ile akraba dillerdir! Yazım bunun delillerini gösteriyor... Yazının amacı bu konunun bilimsel bir gerçek olduğunu göstermektir!

Çince ve Tibetçe gibi diller ile de sözcük alışverişinde bulunulmuştur!

Eski Mısırcadan geçen sözcükleri genelde bu sözcükler Arapça ve Yunanca sanıldığı için, bunun "yanlış" olduğunu göstermek için belirttim.

Başlığın adı "Türkçe ve diğer diller" olduğu için Türkçede yer alan Avustralya Yerli dilinden gelme sözcükleri de ekledim... (Sonuçta bu sözcükler İngilizce değil!)

Türkçenin diğer dillerden ne eksiği olsun! Türkçe diğer dillerden üstündür!

TÜRK-KAN

• Otağ Sorumlusu
  • Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #107 : 10 Şubat 2012, 12:53:15 »

Yenisey Irmağının sonunda "sey" kısmı var. Bu çay sözcüğünden bozma olabilir.

Yenisey sözcüğünün aslı Ene-Say'dır. Eski Yenisey Kırgız Dili'nde, Ene-Say şeklinde geçmektedir. Yani Ana Nehir, Irmak anlamındadır. Yenisey kelimesinin Samoyedçe olduğuna dair iddialarda vardı, hatta bir süre kabulde görmüştür.

Küçük akarsu anlamındaki Çay sözcüğü pek bir ile bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Bu yakıştırmacılıktır.

Atsız Ata'da yıllar önce yazdığı Alaylı Alimler adlı makalesinde de bu iddiada bulunanları çürütmüştür.

"XV‐ Tarih bilginlerinin yazdığı dört ciltlik kitapta nasıl avam iştikakçılığı yapıldığını Orhun’un dördüncüsayısında göstermiştim. H. Âli Bey de bu avam iştikakçılığında onlardan aşağı kalmamış olmak içinböyle uydurma isimler icat ederek Yenisey'in adını Yeni Çay yapıyor. Tonguzca ile izah olunanYenisey'in Türkçe Yeni Çay yapılması bile H. Âli Beyin bilgisizliğini meydana koyuyor. Koca bir ırmağaçay denilmeyeceğini düşünmediği gibi çay kelimesinin Türkistan’da kullanılmadığını da bilmiyor."

Böri

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #108 : 10 Şubat 2012, 13:15:35 »

Alıntı
Yenisey Irmağının sonunda "sey" kısmı var. Bu çay sözcüğünden bozma olabilir.

derken, olabilir demiştim... Kesinlikle öyledir demedim!

Sonuç olarak, ben de yakıştırmalardan kaçalım diyorum... Seyhun-Ceyhun ve Seyhan-Ceyhan'ın Türkçe olduğunun kanıtı nerede?

Orhun Anıtları ve Yenisey Anıtları desek de, o yazıtlarda Orhun ve Yenisey Irmaklarının adı geçmiyor!

Ancak Orhun eski bir isimdir.

Alıntı
Selenge Irmağı, Göktürk yazıtlarında "Selenga" biçiminde geçiyor...

Fakat Orhun Irmağı Göktürk yazıtlarında geçmez! (Her ne kadar "Orhun Anıtları" desek de!) Uygur yazıtlarında Orkun olarak geçiyor... Hüseyin Namık Orkun, Eski Türk Yazıtları adlı eserinde bu adı "Orqun" biçiminde kaydetmiştir.

(Eğer Uygurlar bu ırmağı Orkun olarak adlandırıyorlarsa, daha önceki Göktürkler döneminde de bu ad Orkun olmalıdır.)

demiştim...

Alıntı
Yenisey sözcüğünün aslı Ene-Say'dır. Eski Yenisey Kırgız Dili'nde, Ene-Say şeklinde geçmektedir. Yani Ana Nehir, Irmak anlamındadır.

Ene = Ana denkliği doğrudur!

say = ırmak???

say sözcüğünün ırmak olduğunu kabuleden, bunu "çay" sözcüğü ile denkleştirerek böyle bir şeyi kabuletmiş demektir.

"say" sözcüğü (ırmak anlamında olarak) Eski Türk Yazıtlarında ya da Divanü Lugâti't-Türk'te, Kutadgu Bilig'te geçiyor mu? Böyle bir sözcük var mı?

Türkiye'de Yeniçay biçiminde köy adları vardır. Buradaki "Yeni" sözcüğü nereden geliyor? (Eski sözcüğünün karşıtı olan "yeni" olmamalı! Yenisey ile anlam birliği var mı?)

Böri

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #109 : 10 Şubat 2012, 13:27:55 »

Alıntı
Yoksa kaynak olarak, Sevan Nişanyan'ın Etimolojik Sözlüğü'ne mi başvuruyorsunuz?

Aptal bir sözlük yazdı diye Türkçe, Nişanyan'ın tekeline mi geçti?

Ben, bu sözcükleri 20 yıl önce de araştırmıştım! (Varılan sonuçlar elbette benzerlik gösterecektir!)

İnternette belli başlı bir (İngilizce) etimoloji sitesi var zaten:

http://www.etymonline.com/

Bu siteyi herkes kaynak olarak kullanıyor!

Ayrıca Rusların, bütün dünya dillerinin etimolojisini (taş çağına kadar geri giderek!) açıklayan "Babil Kulesi" sitesi vardır:

http://starling.rinet.ru/maps/maps.php?lan=en

TÜRK-KAN

• Otağ Sorumlusu
  • Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #110 : 10 Şubat 2012, 13:45:37 »

say = ırmak???

Kırgızca'da Say= Irmak, Büyük Akarsu Yatağı şeklinde geçiyor.

say sözcüğünün ırmak olduğunu kabuleden, bunu "çay" sözcüğü ile denkleştirerek böyle bir şeyi kabuletmiş demektir.

O sizin kendi görüşünüzdür. Ama genelleme ve benzeştirme içeriyor. Katılmıyorum. Çünkü Sibirya ve Orta Asya Türkçelerinde "çay"(akarsu manasında) kullanılmıyor. Say kelimesi ile bir benzerliğinin olup olmadığına dair ciddi kanıtlar gerekiyor. 

"say" sözcüğü (ırmak anlamında olarak) Eski Türk Yazıtlarında ya da Divanü Lugâti't-Türk'te, Kutadgu Bilig'te geçiyor mu? Böyle bir sözcük var mı?

Çağatay Türkçesi'nde de Say = Irmak .  Kynk: KÚNOS, Dr IGNAZ (1902). Şeyh Süleyman Efendi, Çağatayca-Osmanlıca Sözlük

Eski kaynaklar ve yazıtların transkripsiyonlarına bakmak gerekir. Oralarda bulunmaması da yok sayılacağı anlamına gelmez. Çünkü Eski Türklerde fazla yazılı kaynak bulunmaması işi zorlaştırıyor.

Türkiye'de Yeniçay biçiminde köy adları vardır. Buradaki "Yeni" sözcüğü nereden geliyor? (Eski sözcüğünün karşıtı olan "yeni" olmamalı! Yenisey ile anlam birliği var mı?)

Varsa sevinirim. Birde köyün nerede ve hangi Türk boyları tarafından da kurulduğuna da bakmak gereklidir.

Böri

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #111 : 10 Şubat 2012, 15:56:48 »

şu an internetten baktım!  :wink:  (ancak Türkçe yeradları ile ilgili kitaplara da bakacağım...)

"Mersin İli Tarsus İlçesi Yeniçay Köyü"

"Afyonkarahisar'a bağlı Sandıklı İlçesi'nin Yeniçay Köyü"

Fatih

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Kök Tenğri'nin esenliği bütün Türklerin üzerinedir
« Yanıtla #112 : 11 Şubat 2012, 17:35:37 »

Bu günkü ad önerileri:

Erkek :
Çakmak : Çak kökünden türeyen vurmak, kesmek, bükmek eylemi.
Çakabey : Çaka + Bay/Bey/Beğ (Birleşik ad)
Çaka : 1 - Savaş baltası 2 - Çakı, küçük bıçak 3 - Fiyaka, çalım, gösteriş
Bay/Bey/Beğ : Varlık, erklik, güç, yönetici, varlıklı, topralayıcı, lider, soylu.

Kız :
Çağla : 1 - Namuslu, dürüst 2 - Erik, kaysı, badem gibi meyvelerin mayhoş tatta olgunlaşmamış haldeki yemişi
Çağlayan* : Şelale, berrak su akağı

* Hem erkek hem de kız adı

Fatih

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #113 : 13 Şubat 2012, 15:57:31 »

Bu günkü ad önerileri:

Erkek :
Adalmış : Ünlü, adı söylenen
Akdoğan : Ak + Doğan (Birleşik ad)
Ak : 1- Beyaz 2- Doğuş, doğum 3- Yükseliş 4- Parlaklık 5- Devinim, hareketlilik 6- Namuslu, iffetli 7- Güvenilir
Doğan : 1 - Doğmuş, olmuş, ortaya çıkan 2 - Soylu bir av kuşu

Kız :
Çağan : 1 - Bayram, eğlence 2 - Şimşek 3 - Gürz, çakan 4 - Beyaza çalan, beyazımsı
Çağlayan* : Şelale, çağlan, çağlak, suyun yüksekten aktığı yer, gürlek, gürleyen

* Hem erkek hem de kız adı

Egenin Efesi

• Türkçü-Turancı
  • **
  • Çevrimiçi Çevrimiçi
« Yanıtla #114 : 13 Şubat 2012, 16:20:16 »

Fatih ırkdaşım,
Galiba elinde Türkçe isimlerle ilgili ciddi kaynaklar var.
Rica etsem, benim için, Balaban ve Taytuğlu adlarının anlamlarını yazarmısın. Bu adlar bizim aile adımız ve soyadımız.
Şimdiden teşekkürler.
Gökbörü'nün izinde Tanrı Türk'ü korusun!

Böri

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #115 : 13 Şubat 2012, 16:30:08 »

Alıntı
Çağan : 4 - Beyaza çalan, beyazımsı

"Beyaz" anlamındaki çağan Moğolcadır...

Fatih

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #116 : 13 Şubat 2012, 17:50:21 »

benim için, Balaban ve Taytuğlu adlarının anlamlarını yazarmısın.
Memnuniyetle yazarım,

Balaban* : 1 - Bala bandırılmış 2 - İribaşlı bir doğan türü 3 - **Mahzun ve baygın bakışlı
Taytuğlu : Tay + Tuğlu (Birleşik ad)
Tay : 1 - Dayak, dayanak, dayanılacak nesne 2 - Soy, asalet, soyluluk ünvanı 3 - Ululuk, büyüklük, çokluk 4 - Mevki, yer, bölge 5 - Ananın erkeke kardeşi, dayı 6 - Süt emen, sütten kesilmemiş at yavrusu
Tuğlu*** : Tuğ sahibi, kutlu, onurlu
Tuğ**** : 1- Sancağın tepesine takılan at kuyruğu. 2 - Kıldan yağılmış flama 3 - Tıkaç, kapak, bent, set

*     Balıban olarak da söylenir.
**   Mecazi anlam
***   Tuğ'dan türemiştir.
****  Tuğ genel anlamda uğur ve kut işareti olarak kullanılmasına ve anlamlandırılmasına karşın bazen de; isyan, kazan kaldırma, başkaldırma ve asiliğin sembolü anlamında da kullanılmaktadır.
Kök Tenğri'nin esenliği bütün Türklerin üzerinedir!

Egenin Efesi

• Türkçü-Turancı
  • **
  • Çevrimiçi Çevrimiçi
« Yanıtla #117 : 14 Şubat 2012, 20:13:02 »

Engin paylaşımınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Elinize sağlık.
Gökbörü'nün izinde Tanrı Türk'ü korusun!

ismet11

• Türkçü-Turancı
  • **
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #118 : 15 Şubat 2012, 08:51:54 »

Fatih

• Türkçü-Turancı
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #119 : 15 Şubat 2012, 18:04:45 »

On bin Türk Adı

http://gokturkanitlari.appspot.com/turk_adlari.html
Tam aradığım formatta bilgiler. Hem isimler, hem yabancı kelimelerin Türkçe karşılıkları ve hem de Divan-ı Lügat'ül Türk'ün word biçimi. Tek kelimeyle bilgi hazinesi.
Haberdar ettiğiniz ve paylaşmımızı sağladığınız için çok teşekkür ederim İsmet Bey.
İsmet Bey'in bu eşsiz kıymetteki çalışmalarından herkesin haberdar edilerek Türk dili, kültürü ve değerlerinin olabildiğince çok kişiye ulaştırılmasını sağlamanın da Türkçü faaliyetlerden olduğu kanısındayım., Bütün andalarımıza bu sanal adresi olabildiğince çok kişiye ulaştırmalarını ve yaygınlaştırmalarını öneririm..
Kök Tenğri'nin esenliği bütün Türklerin üzerinedir!
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9   Yukarı git

HunTürk Türk Otağı açılış tarihi Mayıs 2005. Gökbörü Türkçüler Türkçü Turancı. Ulak bilgimiz soruhunturk { @ } gmail [.] com adresinden ulaşabilirsiniz.
Yazılım:
Ağımız Mozilla Firefox tarayıcı özellikleri dikkate alınarak hazırlanmıştır.Yüksek Çözünürlükte(+1024) en iyi performansı verecektir.

Bu sayfa 0.111 saniyede 24 sorgu ile oluşturulmuştur